MsZ vyhovelo požiadavke Bukózy Energo a schválilo navýšenie ceny tepla

24.03.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 24. marca (TASR) - Vranovskí poslanci dnes počas rokovania mestského zastupiteľstva schválili návrh na zvýšenie cien tepla pre odberateľov napojených na tepelné hospodárstvo mesta, o ktoré požiadal jeho prevádzkovateľ, a. s. Bukóza Energo.
Spoločnosť odôvodnila potrebu zvýšenia ceny pre tento rok z 18,1902 eura na 19,65 eura za jeden gigajoule (GJ) tepla nárastom cien vstupov pri jeho produkcii oproti vlaňajšku o 10,14 percenta, ako aj ďalšími zmenami v legislatíve.
Bukóza Energo sa na základe nájomnej zmluvy s mestom zaviazala garantovať cenu tepla pre odberateľov na obdobie 10 rokov od 1. januára 2010 do roku 2019 v sume najviac 18,1902 eura za jeden GJ tepla. Po uplynutí tejto doby sa malo o úprave cenových pomerov medzi zmluvnými stranami každoročne rokovať.
Prednostka mestského úradu Eva Pčolinská poznamenala, že podľa zmluvných podmienok je v prípade závažných zmien právnych a cenových noriem, predpisov s priamym dosahom na práva a povinnosti zmluvných strán možné rokovať o úpravách tejto nájomnej zmluvy aj priebežne.
Podľa vyjadrení zástupcu spoločnosti Bukóza Energo Jána Ďuriana je v tejto súvislosti potrebné vnímať súčasný skutkový stav, ktorý odzrkadľuje napríklad zvýšenie cien vstupných médií pri výrobe tepla. Podľa listu, ktorý zaslala spoločnosť magistrátu ešte v januári tohto roka, požadoval prevádzkovateľ tepelného hospodárstva cenovú úpravu aj v súvislosti so zmenou sadzby DPH a zrušením výnimky pre uplatňovanie spotrebnej dane zo zemného plynu používaného na výrobu tepla pre domácnosti.
Bukóza Energo spravuje od začiatku minulého roka mestské kotolne, tepelné rozvody a technológie na distribúciu tepla, ako i teplej úžitkovej vody, za ktoré má podľa zmluvného vzťahu odvádzať mestu ročné nájomné vo výške 298.747 eur. Teplo a teplú úžitkovú vodu dodáva do nebytových priestorov a približne piatich stoviek mestských bytov. Nájomný vzťah v rámci tepelného hospodárstva medzi spoločnosťou a mestom je dohodnutý na obdobie 25 rokov.
 

Vyberte región